2016. április 6., szerda

Nap Gyógynövénye-Méregtelenítsük a májunkat -: Máriatövis májvédő és még annál is több


A máriatövist már régóta használják a természetes gyógyításban és akik használják, azt állítják, hogy sokkal egészségesebbek. Tavasszal és ősszel frissen is hozzájuthatunk, a növény kivonatával erősíthetjük a májunkat és megvédhetjük legfontosabb méregtelenítő szervünket a sejtekbe jutó toxinok káros hatásaitól, mivel azokat eltávolítja és feldolgozza. A máriatövisnek antidepresszáns hatása is van, segít mozgósítani a máj stagnáló energiáit. A máriatövis megnyugtatja és nedvesíti a nyálkahártyákat, így gyógyír lehet a vese, a húgyhólyag és a bőrgyulladások számára. A máriatövisnek ezenfelül enyhe hashajtó hatása is ismert. A máriatövis - kiegészítő már régóta ismert az európaiak körében is, akik arra használják, hogy megvédjék a májat az alkohol hatásaitól és a környezetszennyezéstől. Ezeket a tulajdonságait a német Commission E nevű társaság is jóváhagyta és megjegyezte azt is, hogy a máriatövissel hatékonyan kezelhető az alkohol okozta cirózis, a krónikus hepatitis, a kábítószer és az alkohol által létrejött májkárosodás és az akut, vírusos hepatitis is.A legtöbb ember úgy véli, hogy a máriatövis jótékony hatásaiért a gyógyszer tulajdonságokkal bíró, flavonoid komplex, a silymarin felelős. A silymarin a máriatövis termésében található meg. Ez az anyag rendkívül hatékony antioxidáns, kiválóan képes harcolni a szervezetben létrejövő destruktív oxidációs folyamatok ellen. A különböző tanulmányok rámutattak arra, hogy a silymarin megakadályozza a májsejtekben létrejövő káros szabad gyökök pusztító hatásait. A silymarin ezenkívül kiválóan alkalmas a rák ellen. A legújabb kutatások és molekuláris vizsgálatok igazolták, hogy a silymarin in vivo és in vitro is képes csökkenteni a kemoterápia káros hatásait is. Egy 2008-ban megjelent tanulmány szerint a silymarin modulálja a sejtek túlélése és az apoptózis közötti aránytalanságot. (Az apoptózis a programozott sejthalált jelenti). Ha a sejtek nem halnak meg, akkor a programozottság fennál és daganat alakul ki. A silymarin úgy végzi el a szerepét, hogy megzavarja a sejtciklust szabályozó fehérjék kifejezését és részt vesz az apoptózisban. Ezenfelül a silymarin gyulladáscsökkentő és anti-metasztatikus tevékenységet is végez. Továbbá ki kell emelni a silymarin fő aktív komponensét is, a silibinint, melynek tanulmányozása a különböző szövetekben arra enged következtetni, hogy a rákos betegek klinikai gyógyításának kiváló kiegészítő terápiája lehet a silibnin fogyasztása, mely csökkenti vagy megelőzi a kemoterápia káros hatásait, illetve a sugárkezelés okozta toxicitást.
Az European Journal of Cancer 2008 áprilisában megjelentetett tanulmánya szerint a silibinin kemopreventív tulajdonságokkal rendelkezik, melyet a rágcsálók daganatképződési modelljei igazoltak. A kutatók megvizsgálták azt a hipotézist, mely szerint a silibinin képes késleltetni a daganatképződést az olyan egereknél, melyek hajlamosak lehetnek prosztata vagy bél jellegű rosszindulatú daganatok produkálására. A silibinin beavatkozásával nagymértékben csökkent a rosszindulatú sejtek száma, méghozzá 31%-kal. A rosszul differenciáli carcinomák 61%-kal csökkentek a silibinint fogyasztó egerek körében. Ezenfelül a silibinin 36%-kal csökkentette a plazma inzulin-szerű növekedési faktorá
Egy másik tanulmány, mely 2008 márciusában jelent meg a Cancer Research folyóiratban in vivo vizsgálta a silibinin mechanizmusának hatásosságát az emberi krónikus bélszindróma és vastagbélrák esetében. Az egereken történt vizsgálatok azt mutatták, hogy a daganat növekedése 48%-ban leállt a silibininnel kezelt csoport esetében. Ha pedig a silibinint phytozómmal kombinálták, akkor 40%-kal csökkent a proliferációs apoptotikus index és 36%-kal csökkent a mikro-hajó sűrűsége.
A máriatövis a vesebetegség és a cukorbetegség gyógyításában
A silymarin koncentrálódik a vese sejtjeiben is, itt a regenerációs folyamatokat és a fehérjék előállítását segíti elő. Bizonyított tény, hogy az állatok képesek e növénnyel megvédeni magukat a mérgek okozta vesekárosodástól. E kutatási eredmények igen ígéretesek a kemoterápián átesett betegek esetében.
A máriatövis fokozza a máj működését és segíti az inzulin hasznosulását is, ezért hatékony a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében. Egy 2002-ben megjelent tanulmány szerint a cukorbetegség szövődményei lehetnek a májbetegségek, a magas triglicerid szint, a lipidperoxidáció és az alacsony természetes antioxidáns tartalékok. Ha viszont jobb a májfunkció, akkor jobban hasznosul a szervezetben a glükóz és a lipidek is.
A máriatövis egy igazán nagyszerű növény, hiszen nem csak a májbetegségek kezelésére kiváló, hanem más betegségeket is le lehet a segítségével küzdeni. A máriatövis alkalmazása során jelentős visszalépés figyelhető meg az akut és a krónikus májbetegség tüneteit illetően, melynek legfőbb oka a máriatövis jelentős antioxidáns és szabad gyök pusztító tulajdonsága. De ez az antioxidáns hatás több előnnyel is bír.
Ebből a tulajdonságból következik a májvédő és regeneráló hatás is, melynek bizonyítására a legjobb példa a megelőző orvostudomány, mivel nemcsaj védi a máj, a vesék, az epehólyag, a bőr és agy sejtjeit a szervezetbe kerülő méreganyagok ellen, hanem ösztönzi a májat arra is, hogy megtisztítsa magát a káros anyagoktól, mint például az alkoholtól, a drogoktól, az antibiotikumoktól, a higanytól, a nehézfémektől, a növényvédő szerektől, az altatóktól és a legmérgezőbb gombafaj, a gyilkos galóca mérgétől.
Ezenfelül a máriatövis gyorsítja a fehérjeszintézist a májsejtekben, ezáltal serkenti a májat, hogy még több SOD-t termeljen, ami egy erős szabad gyök pusztító fehérje. Ezenfelül a máriatövis megakadályozza a glutathione kiürülését a májból.
A kutatók kimutatták azt is, hogy a máriatövis serkenti az RNS termelését, ami egy fontos molekula, a fehérjeszintézisben és annak ellenőrzésében vesz részt.
A máriatövis védi a vesét és jótékony hatással van az olyan bőrproblémákra, mint a pikkelysömör. Ezenfelül ez a növény képes blokkolni az allergiás és a gyulladásos reakciókat.
A máriatövis fokozza az immunválaszt, megsemmisíti a fertőzéseket és megnyugtatja a gyulladt szöveteket.
Azt találták, hogy a máriatövis képes fenntartani a máj alapvető funkcióit, ezáltal a keringési rendszerbe tisztított vér kerül, melynek általános hatása az egész szervezet egészségmegőrzésében nyilvánul meg.
A máriatövis tehát egy kiváló gyógynövény mindenki számára, aki stresszes életmódot folytat, aki alkoholt vagy más drogokat fogyaszt, rekreációs vagy receptre kapható gyógyszereket, antibiotikumokat szed, esetleg mai modern világunkban él a környezeti mérgek és a szennyeződések közvetlen közelében.
A máriatövis védelmet nyújt a májsejtek stabilizálására és megőrzi a sejtmembránokat. Segítségével megváltozik a külső sejtmembrán szerkezete és így a májsejteket károsító méreganyagok nem tudnak azon keresztül haladni. Ezenfelül képes csökkenteni annak a máj méreganyag-elnyelésének sebességét is, a méreganyagok így kiválasztódnak a vesén keresztül, mielőtt megkárosítanák a májat. Drámai példa erre az a képessége, hogy képes blokkolni a gyilkos galóca mérgét is, ami hírhedt májbénító toxin.
Egy vizsgálatban az orvosok 49 olyan pácienst vizsgáltak, akik gombamérgezés áldozatául estek. A betegeket naponta 20 mg/kg silibinin injekcióval kezelték és csodák csodájára az összes beteg életben maradt, annak ellenére, hogy a gomba mérge 24-36 óra elteltével halálos mértékben képes károsítani a májat és a vesét. A szokásos halálozási arány a betegeknél 30-40%-ra csökkent. A máriatövis egyébként hasonló módon képes méregteleníteni testünket a környezeti szennyektől, az alkoholtól, a nehézfémektől és az olyan orvosi kezelésektől, mint a kemoterápia és a sugárkezelés, valamint a kábítószer okozta károsodások is gyógyíthatóak vele.
A silymarin erős antioxidáns hatást fejt ki a szervezetre, így képes semlegesíteni a káros szabad gyököket, így elősegíti a méregtelenítés folyamatát. A silymarin ezenfelül segít növelni a glutation és a szuperoxid-dizmutáz szintjét a májban, ami két antioxidáns fehérje a szervezetben. A silymarin növelheti nemcsak a máj, hanem a belek glutation tartalmát is, valamint fokozza az SOD aktivitását a vörös- és fehérvérsejtekben. a gyomor és a belek esetében a silymarinnak fontos szerepe van az olyan gyulladások kezelésében, mint a colitis és a fekélyek.
A máriatövis képes regenerálni a sérült sejteket és ha szükséges újakat hoz létre helyettük. Ezt úgy képes megvalósítani, hogy fokozza a létfontosságú fehérjeszintézist, melyet az RNS polimeráz enzim végez. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a fehérjeszintézist, akár 25-30%-kal képes fokozni. Ez azért fontos, mert a fehérje a sejtfalak alapvető építőköve, a sejtek struktúrájában és a létfontosságú enzimfolyamatokban is jelen van a fehérje.
A túlsúly egyre nagyobb elterjedésével egyre több lesz a 2-es típusú cukorbetegek száma is. Egy tanulmány azonban rámutatott arra, hogy a Silybum marianum vagyis a máriatövis magja olyan erős antioxidáns hatással bír, hogy segítségével kiválóan lehet kezelni a cukorbetegséget, mivel képes csökkenteni a vércukorszintet és megvédi a májat is a cukorbetegség szövődményeitől
A Philotherapy szaklapban közzétett kutatás 51 beteget vizsgált 2 csoportban, akik legalább két éve kimutathatóan 2-es típusú diabéteszben szenvednek. A csoport egésze továbbra is vércukorszint-csökkentő kezeléseket kapott orálisan és havonta vizsgálták egészségi állapotukat. Az egyik csoportban levő 25 ember naponta három alkalommal 200 mg silymarint kapott a vércukorszint-csökkentő gyógyszereken felül négy hónapon keresztül, a fennmaradó 26 fő pedig placebót kapott.
A máriatövissel kezelt csoportban szignifikáns csökkenés volt tapasztalható a glikált hemoglobinszintben (ez az a hemoglobin, melyhez a vérben cukor kötődik), az éhgyomri vércukorszintben és a vérzsír szintjében. A placebo csoportban a három hónap alatt átlagosan növekedett a vércukorszint és a glikált hemoglobin szint is.
"Még nem ismerjük pontosan e hatás pontos mechanizmusát, de a kísérlet azt mutatja, hogy a silymarin fontos szerepet játszhat a későbbiekben a 2. típusú cukorbetegség kezelésében” - mondta a tanulmány vezető szerzője, Falla Useini, az iráni Gyógynövény Intézet igazgatója. “A silymarin hatékonyabb szernek bizonyul a vércukorszint szinten tartásában, mint a legdrágább diabétesz gyógyszerek, - állítja Mike Adams a Hogyan állítsd meg a diabéteszt 25 nap alatt szerzője - ezenfelül a silymarin védi a májat, nem úgy, mint a májkárosító diabétesz gyógyszerek. Ezt a gyógyszert a természet biztosította az emberiség számára.”
A máriatövist már évek óta használja a különböző májbetegségek kezelésére, beleértve a máj rákos megbetegedését is. A máj enzim szintjének csökkentésével erősíti a máj saját méregtelenítő folyamatait a szervezetben. Gyógynövényként már évszázadok óta ismert a kínai orvosok körében, akik a máriatövist mindenféle máj eredetű rendellenesség - mint például a cirózis, a májgyulladás, a magas májenzim, a sárgaság, a máj megkeményedése, a hepatitis és a májrák - gyógyítására használják. A máriatövis szedése ugyanakkor javasolt minden típusú rákbetegség esetében, mivel jelentős mértékben elősegíti a vér méregtelenítését.
Egy, a közelmúltban a World Journal of Gastroenterology szaklap által kiadott jelentés szerint a máriatövis biológiailag aktív vegyülete, a silibinin igen erős rákellenes hatással bír. Mivel a máriatövist már széles körben használta a népi gyógyászat a májbetegségek kezelésére, így biztosak lehetünk abban, hogy a máriatövis biztonságos és jól tolerálható, valamint védi a májat a kábítószer vagy az alkohol okozta sérülések ellen. A silibinin a máriatövis erősen tisztított, meghatározott kémiai szerkezetű és molekulatömegű vegyülete, melynek képlete: C25H22O10)
A tanulmányt Dr. Ke-Qin Hu és kutatócsoportja, a Kaliforniai Egyetem tudósai készítették el, akik igen tapasztaltak a hepatológia területén. Dr. Hu több, mint 70 tudományos cikket publikált a különböző szakfolyóiratokban. Tudományos kutatói munkái középpontjában a vírusos hepatitis B és C, a cirózis és a májrák áll, melyekről írt publikációi jelentős mértékben járultak hozzá a májbetegségek jobb megértéséhez. Dr. Hu felfedezése a silibilin májrákellenes hatásáról egészen újkeletű felfedezés. A tudósok kimutatták, hogy a silibinin csökkentette a rákos sejtek szaporodását és a sejtciklust, fokozottan programozta a rákos sejtek halálát, valamint a rákos sejtek kromatin szerkezetében idézett elő változást.
A kutatási eredmények tehát azt mutatják, hogy a silibinint a májrék kialakulásának megelőzésére is lehet használni, így segítségével leküzdhető a világszerte leggyakoribb ráktípus. Az eredmények megnyitották az utat annak lehetősége felé is, hogy más gyógynövényeket is bevegyenek a rákkutatásba.
Felhasználása:A magot,megvásároljuk, kávédarálón ledaráljuk,ugyanannyi mézzel összekeverjük.Reggel-délben -este:1-1 teáskanállal fogyasztunk belőle..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése