2014. november 24., hétfő

A harag átalakítása




Ha vissza tudsz menni a múltadba, hogy befejezz valamit, ami befejezetlenül maradt, megszabadulsz a múlt terhétől.

Ne feledd, ha az energiánkat a haragba öntjük, csak akkor telik meg élettel. Nincs saját energiája; az együttműködésünktől függ. Figyelés közben megszakad az együttműködés; nem támogatod többé. Ott lesz néhány pillanatig, néhány percig, azután elmegy. Ha nem talál gyökeret benned, ha nem talál elérhetőnek, ha látja, hogy túl távol vagy, egy megfigyelő a hegyen, akkor szétoszlik, eltűnik. És az az eltűnés csodálatos. Nagyszerű élmény.
Látva a harag eltűnését, hatalmas derű születik – a vihart követő csend. Meglepetten fogod látni, hogy ha feltámad a harag, és te meg tudod figyelni, olyan nyugalomba zuhansz, amilyet sohasem éreztél azelőtt. Olyan mély meditációba zuhansz… amikor eltűnik a harag, annyira frissnek, fiatalnak, ártatlannak érzed majd magad, mint soha azelőtt. Akkor hálás leszel még a haragnak is; nem haragszol rá – mert gyönyörű új teret adott, hogy abban élhess, egészen friss élményt, hogy megtapasztalhasd. Használtad, ugródeszkává változtattad.
Ez a negatív érzelmek kreatív alkalmazása.
Egyszerűen légy dühös!
Ha haragot érzel, felesleges bárkire haragudnod; egyszerűen csak légy dühös. Engedd meditációvá válni. Zárd be a szobádat, ülj le egyedül, és engedd feltörni a haragodat annyira, amennyire csak akar. Ha ütni szeretnél, üss egy párnát…
Tedd, amit tenni akarsz; a párna nem fog ellenkezni. Ha meg akarod ölni, fogj egy kést, és öld meg. Segíteni fog, nagyon sokat segít. Sohasem gondolnád, milyen nagy segítség lehet egy párna. Üsd, harapd, hajítsd el! Ha kifejezetten valaki ellen szól a dühöd, írd fel az illető nevét a párnára, vagy ragaszd rá a képét.
Tedd a haragodat totális cselekedetté a meditációban, és figyeld meg, mi történik. Azt fogod érezni, hogy az egész testedből áramlik. Ha engeded, a tested minden sejtje részt vesz benne. Minden pórus, minden rost erőszakossá válik. Az egész tested őrült helyzetbe kerül. Meg fog őrülni, de engedd, ne tartsd vissza.
Nevetségesnek, bolondnak fogod érezni magad – de a harag nevetséges; nem tehetsz ellene. Ezért inkább hagyd, és élvezd ki energiajelenségként. Mert energiajelenség. Ha nem ártasz vele senkinek, akkor nincs benne semmi rossz. Ha ezt kipróbálod, látni fogod, hogy lassan-lassan eltűnik a másoknak ártás gondolata. Mindennapos gyakorlattá teheted, végezd húsz percig minden reggel.
Azután figyeld meg, mi történik a nap folyamán. Nyugodtabb leszel, mert az energia, ami haraggá vált volna, eltűnt; a máskülönben méreggé váló energiát kidobtad a szervezetedből. Végezd ezt legalább két hétig, és már egy hét múlva meglepetten látod majd, hogy bármilyen a szituáció, nem tör fel harag.
Rázd le a válladról a terhet!
Zárd be a szobádat, és gondolj egy olyan düh-élményre, amikor megőrültél. Emlékezz vissza rá, éld újra. Könnyen fog menni. Újraélni, újra eljátszani, rekonstruálni. Ne csak emlékezz rá, éld újra. Elevenítsd fel magadban, hogy valaki megsértett, mit mondott, és te hogyan reagáltál rá. Reagálj újra, játszd el megint.
Az elméd mindössze egy magnókészülék, abban a sorrendben rögzítette az esetet, ahogy történt, mintha egy felvevőkészüléket helyeztek volna az agyadba. Újraélheted ugyanazt az érzést. Kivörösödnek a szemeid, remegni kezd a tested, és láz gyúl benned, újraéled az egész esetet. Tehát ne csak emlékezz, elevenítsd fel. Érezd át újra az élményt, és az elmédben megjelennek a gondolatok. Visszatér hozzád az eset, és te újraéled. De az újraélés közben maradj tartózkodó.
Kezdd a múlttól – az könnyű, mert most már játék, a tényleges helyzet nincs jelen. És ha képessé válsz erre, akkor is meg tudod majd tenni, ha valóban megjelenik a harag szituációja, ha ott lesz a valódi helyzet. A múltbeli dolgok újraélése nagy segítségedre lesz.
Mindenki őriz az elméjében hegeket, be nem gyógyult sebeket. Ha újraéled őket, megszabadulsz a tehertől. Ha vissza tudsz menni a múltadba, hogy befejezz valamit, ami befejezetlenül maradt, megszabadulsz a múlt terhétől. Felfrissül az elméd; lesöpröd a port.
A befejezetlen dolgok továbbra is ott lebegnek az elmében, akár egy felhő. Befolyással vannak mindenre, ami vagy, és amit teszel. Szét kell oszlatni a felhőt. Indulj el visszafelé az idő vonalán, és hozd vissza azokat a vágyakat, amelyek teljesületlenek maradtak, éld újra a sebeket, amelyek még mindig sajognak benned. Akkor begyógyulnak majd. Teljesebb egész leszel tőle, és segít elsajátítanod a fortélyt, hogyan maradj nyugodt bosszantó szituációkban.
Mondd ki háromszor!
A buddhizmusban létezik egy speciális módszer, amelyet háromszori észrevételezésnek neveznek. Ha támad egy probléma – például valakiben hirtelen féltékenység ébred, vagy mohóság vagy harag –, ki kell mondani háromszor, hogy ott van. Ha harag van jelen, a tanítványnak háromszor ki kell mondania magában: „Harag… Harag… Harag…” Azért, hogy biztosan tudomást vegyen róla, nehogy elszalassza a tudatosságot, ez minden. Azután visszatér ahhoz, amivel foglalatoskodott. Nem tesz semmit a haraggal, mindössze háromszor észrevételezi.
Ez végtelenül csodálatos. Azonnal tudatosul benned a zavaró jelenség, ha háromszor kimondod, és egyúttal távozik is. Nem tud hatalmába keríteni, mert az csak akkor történhet meg, ha tudattalan vagy. Ez a „háromszori észrevételezés” olyan éberré tesz belül, hogy elkülönülsz a haragtól.
Tárgyiasíthatod, mert az ott van, te pedig itt vagy.
És Buddha azt mondta a tanítványainak, hogy tegyék ezt mindennel.

forrás: Osho: Érzelmi jóllét/edesviz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése