2013. december 16., hétfő

Az aggodalom legyőzésének titka

"Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy arasznyival is?" 
Máté evangéliuma 6,27. (MBT)





Hajlamos vagy a legrosszabbat feltételezni? Pánikba esel, ha levelet kapsz az adóhivataltól, vagy ha esetleges elbocsátásokról szóló pletykákat hallasz a munkahelyeden? Azon kapod magad, hogy akkor is gondterhelt vagy, ha nincs is okod rá, meg van győződve róla, hogy valami rossz fog történi, amely miatt aggódnod kellene? Az aggodalom szó azt jelenti, hogy "fulladozni vagy szorongatni". Nem meglepő, hogy az aggodalom pontosan így tesz bennünket eredménytelenné és boldogtalanná.
Az aggodalom nem más, mint önromboló időpazarlás. A Biblia újszövetségi részében, Jézus híres Hegyi beszéde során négy indokot hozott fel az aggodalmaskodás ellen, illetve legyőzésének két módját is megmutatta, amelyet a Máté Evangéliuma 6:25-34 szakasz a következőképpen tolmácsol:

AZ AGGODALMASKODÁS ÉRTELMETLEN.

Olyan dolog miatt aggódni, amit NEM TUDUNK megváltoztatni - haszontalan. Olyan dolog miatt aggódni, amit MEG TUDUNK változtatni - ostobaság. Minden alkalommal, amikor egy aggasztó dologra koncentrálsz, az a gondolataidban egyre nagyobbá és leterhelőbbé válik. Az aggodalmaskodás a problémákat túldimenzionálja. "Ezért mondom nektek: ne aggódjatok éltetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet tápláléknál, és a test a ruházatnál?" (Máté evangéliuma 6:25)

AZ AGGODALMASKODÁS TERMÉSZETELLENES.

Nem születünk aggodalmaskodónak. Ez csupán az élet kihívásaira adott, tanult reakció. Valójában gyakorolni kell, hogy jók legyünk benne. Szerencsére az aggodalmaskodás nem tanult reakció is lehet. Az Isten teremtményei közül az egyetlen faj az ember, aki képes aggódni. Egyszerűen nem hisszük el, hogy Isten gondot fog viselni ránk. "Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarnak, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk?" (Máté evangéliuma 6:26)

AZ AGGODALMASKODÁS NEM SEGÍT RAJTUNK.

Egyszerűen nem működik. Nem képes megváltoztatni a múltat. Nem képes kontrollálni a jövőt. Csupán a napunkat teszi tönkre. Egy problémán való nyugtalankodás sohasem oldja meg magát a problémát. "Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani az életét csak egy arasznyival is? (Máté evangéliuma 6:27)

AZ AGGODALOM HIÁBAVALÓ.

Az Isten ígéretet tett arra, hogy gondoskodik rólunk, ha az életünk minden területén rá hagyatkozunk. Gyermekként, ha az édesapánktól ebédpénzt kértünk, nem aggódtunk, honnan lesz meg az összeg. Ez az ő problémája volt. Hagyjuk, hogy az Isten ténylegesen betölthesse az Isten szerepét az életünkben! "Mindezt a pogányok kérdezgetik, a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre." (Máté evangéliuma 6:32)
HOGYAN SZABADÍTHATJUK KI MAGUNKAT AZ AGGODALMASKODÁS RUTINJÁBÓL?

Először is az életünk minden területén hagyatkozzunk Istenre. Az aggódással kapcsolatos probléma egyik része, hogy rájövünk, az élet számos tényezőjét nem tudjuk kézben tartani. A gondterheltség úgy tűnhet, mintha tennénk valamit, ami valójában mentális és érzelmi energiánkat pazaroljuk. Ha bízunk Istenben, aki képes kontrollálni a dolgokat, megszabadít bennünket ettől a tehertől. ". a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre. De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek." (Máté evangéliuma 6:32-33) Másodszor, egyszerre csak egy napra koncentráljunk. Olyan gyakran töltjük azzal az időt, hogy a másnapi, vagy a következő heti történések miatt szorongunk, miközben az aznapi kihívások tornyosulnak a fejünk fölött. Koncentráljunk arra, hogy most mi történik, és ne arra, hogy mi történhetne.
"Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja." (Máté evangéliuma 6:34) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése