2013. október 21., hétfő

Tudatosság és felsőbb ÉN

TUDATOSSÁG

Mindenki (aki spirituális dolgokkal foglalkozik) a tudatosság szóval dobálózik manapság. Növelni kell, mert az jó. De vajon tudjuk-e, hogy mit jelent ez? Sok embernek lehet róla valami homályos ötlete, hogy spirituális életet kell élni, és akkor nőni fog, de nem vagyok biztos benne, hogy aki ezt hirdeti, tudja is, hogy miről van szó.

A magyar tudatosság szónak az angolban kétféle megfelelője van, nem véletlenül - fontos megkülönböztetni őket. Az egyik a "consciousness" - ez vagy te, egyszerűen szólva. Ez az öntudat, ami felfogja a világot, ami lehetővé teszi, hogy tudomást szerezz róla, hogy tudj - a képesség, hogy érezz és felfogj dolgokat. Legtisztább, letisztult formában az ember nem más, mint tudatosság - intelligens, gondolkodó energia, tudat. A szó jelent még egyfajta mentális fókuszt is, pl. ha valaki tudatosan csinál valamit, akkor azt valami szándékkal teszi.

A másik az "awareness", ami hosszan magyarázva annyit jelent, hogy valaki miről tud, mivel van tisztában, miről van információja. Pl. egy sötét szobában az awareness kicsi, mert nem tudsz róla, hogy mi van körülötted, de a képességed, hogy felfogd (ha esetleg tudomást szerzel róla), az akkor is megvan, ha sötét a szoba (csak éppen nem használod) - ez a consciousness.

A tudat (consciousness) teszi lehetővé, hogy valamiről tudj (awareness).

Magyarul mindkettő tudatot jelent, de látható, hogy azért van különbség közöttük. Az előző példából jól látszik, hogy azawareness-nek van egy lehetséges maximuma, amit aconsciousness határoz meg. A consciousness határozza meg, hogy mit vagy képes felfogni, feldolgozni, megérteni - ez egy érték (mérték), ami folyamatosan nőhet. Az awareness az az, hogy éppen miről tudsz - értéke változó, lehet kicsi, lehet nagy, helyzetfüggő (pl. hogy sötét van-e vagy világos). Ha a szobában sötét van , attól én még fel tudok ismerni egy asztalt, ha látom (a képességem megvan), de nem biztos, hogy éppen látom is (mert sötét van).

Tehát a consciousness határozza meg, hogy mit vagy képes felfogni, az awareness pedig az, hogy éppen miről tudsz.

Mindkettő növelése kívánatos dolog - növelni tájékozódással, művelődéssel, olvasással, meditációval, gyakorlati dolgok végzésével lehet. A világod kitágul és több leszel (consciousness), ha több dologról tudod, hogy lehetséges és létezik (awareness).




FELSŐBB ÉN

Úgy vettem észre, hogy a Felsőbb Én fogalma nem egyértelmű a spirituális és a metafizikai irodalomban - nem mindenki érti ugyanazt rajta. Attól függően léteznek magyarázatok, hogy ki milyen információk birtokában van. Én a Felsőbb Ént máshogyan képzeltem el régebben, mint most, mert másfajta információk birtokában voltam. Sokáig nem is volt tiszta a dolog, hogy ez tárgyilagosan milyen entitást jelent.

Néhány dologban azonban egyetértés van: a Felsőbb Én közelebb van a Teremtőhöz, mint mi, emberi lények, és hogy az összes eddigi életünkről tudomása van.

 A régebbi Felsőbb Én képem az volt, hogy ő a mi jövőbeli, már tökéletesedett változatunk, aki már végigjárta a spirituális ranglétrát egészen a végéig, mígnem annyira fejlett lett és olyan közel került a Teremtőhöz, hogy képes a múltbéli életeit, énjeit (végül is saját magát) az időben visszautazva segíteni... vagyis minket. Ezzel számos problémám volt, és elég nehéz elképzelni is - nem mondom, hogy nem lehetséges, mivel egyszerre létezik múlt, jelen és jövő, ezért egy jövőbeli, tökéletesebb alakunk is létezhet párhuzamosan mellettünk, de ugye elég sok időutazási paradoxon felmerülhet, és a tyúk és a tojás esete is fennáll. Nem voltam megelégedve ezzel a magyarázattal, bár lehet, hogy csak nem tudtam megérteni elég jól.


A jelenlegi, amit sokkal elfogadhatóbbnak tartok, az az, hogy amikor a szellemvilágból újra leszületünk a Földre (vagy épp egy másik bolygóra), szellemünk egy része ott marad, másik része pedig beköltözik a testbe (ezt hívjuk léleknek). Ez az elmélet bizonyítást nyert Dr. Michael Newton által, aki hipnózis segítségével képes volt másokban felidézni a két inkarnáció között, a szellemvilágon (túlvilágon) eltöltött időt (erről később egy teljes cikk is lesz). A szellemvilágban maradó részünk kommunikálni tud a testbe beköltözöttel, ugyanúgy, mint a körülötte lévő többi szellemmel, valamint a személyes tanácsadójával, az "őrangyalával". Ezen részünk tud az összes eddigi életünkről, mivel soha nem hagyta el azt a helyet, ahol ez lehetséges - a szellemvilágot. Ő tudja azt, hogy éppen milyen tervekkel születtél le, de nem mindig tud elfogadható módon kapcsolatba lépni inkarnálódott részével (a fizikai világ torzítása miatt vagy az egónk miatt). Szerencsére vannak módszerek, amik segítségével javítani lehet a kapcsolaton, pl. meditáció, szinkronicitások figyelése. Érdekességként jegyzem meg, hogy szellemünk egyidőben több testben is képes inkarnálódni - fel tudja osztani magát, mégis egységes, funkcionálisan egész marad - azonban ehhez egy viszonylag fejlett szellem szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése