2013. október 4., péntek

NAMASZTÉ -A bennünk rejlő szépség, Isteni szikra köszöntése.

"Üdvözlöm a benned lakozó Isten(i)t"

"Nagyra becsüllek Téged, hordozóját a Világ Egének,

Hordozóját a Szeretetnek és Fénynek,

Tisztelem Benned az Igazság és Béke templomát...

Tiszteletben tartom a Csillagot, hol vagy, ha magadba mélyedsz, és hová lelkem száll, amikor elréved, Az Egyetlen bennünk közös honát."

A Namaszté köszöntés a szívcsakránkban jelenlévő Isteni szikrába vetett hitünket szimbolizálja.

A Namaszté tulajdonképpen nem más, minthogy egy lélek elismeri minden más lélek létezését.

" „Nama”bólintást, köszönést, az „as” az egyes szám első személyt, azaz az ént, míg a „te” a második személyt jelenti. Szó szerint tehát a Namaszté annyit tesz: köszöntelek, fejet hajtok előtted.

Amikor Namaszté-val köszöntünk valakit, a szívcsakra előtt összetesszük a két kezünket, lehunyjuk a szemünket és egy apró fejmozdulattal bólintunk. Másik módja e köszönésnek, amikor a homlokcsakra előtt érintjük össze a tenyerünket, meghajtjuk a fejünket, majd az összetett kezeket levezetjük a szívcsakrához.

A Namaszté köszöntés a különlegesen mély tisztelet egy módja. Bár nyugaton a Namaszté verbális és non-verbális kifejezése együtt jár, Indiában maga a bólintás és a kezek szívcsakra előtt való összeérintése szavak nélkül is a köszöntést jelenti.
Amikor a tenyerünket összeérintjük a szívcsakra előtt, fokozzuk az Isteni szeretetet magában rejtő energia áramlását.

A fejbiccentés, és a szemek lehunyása segít, hogy az elme átadhassa magát a szívcsakrában fellelhető Isteni szikrának.

A Namaszté-t meditációs technikaként is alkalmazhatjuk: elmélyítve a szívcsakrában való elmerülésünket. Ha többen köszöntjük egymást, úgy egy csodálatos, ámbár meglehetősen rövid meditációt valósíthatunk meg.

Tanító és tanítvány vonatkozásában a Namaste lehetővé teszi két különálló egyén energetikai összekapcsolódását, az idő- és az ego által támasztott korlátoktól mentesen.

Ha mindezt az elme csendje, valamint a szívcsakra környékén tapasztalt béke és nyugalom kíséri, úgy néhány pillanatra megtapasztalhatjuk a lelkek egységének felemelő érzését.

Ideális esetben a jógaóra elején és végén is Namaszté-val köszöntjük egymást, valamint a bennünk rejlő Isteni szikrát, amely újra és újra gyakorlásra sarkall bennünket.

Általában azonban jellemzőbb, hogy az óra végén használjuk – addigra az elme elcsendesült és a teremben áramló energia is jóval békésebb, mint a gyakorlás elején.

A tisztelet és hála szimbólumaként először a tanár köszönti Namaszté-val a tanítványokat, valamint a saját tanítóit, mestereit, ezzel meghívva a jelenlévőket, hogy a Namaszté-val, egymás üdvözlése mellett köszöntsék a felmenőiket is.

A rövidke, akár szertartásnak is mondható mozzanat szimbolizálja az egységet, amely megvalósul, ha igazán szívből, szeretetteljesen élünk."
a Namaste jelentése:

a Namaste mozdulat alapvetően Indiai, következésképpen ősi. az Indiai kultúra szerves részét képezi, lényege a két fölfelé mutató tenyér összeérintése a mellkas előtt üdvözlésképpen történő célból. mindig használatos, független az alkalomtól.

Ebben az egyszerű mozdulatban India, a világ anya-kultúrájának időtlensége rejlik. amennyiben egyetlen mozdulattal szeretnénk jellemezni Indiát, akkor nem kétséges, hogy erre az egyszerű, szerény, de lehengerlő asana-ban Namste-re esne a választásunk.

A Namaste azt a hitet képviseli, miszerint mindannyiunk szív-csakrájában rejlik az isteni szikra. a mozdulat a másikban lakozó lélek elismerése a mi lelkünk által.

Szó szerinti fordításban a nama jelentése meghajolni, az AS az én, a TE pedig te. a namaste tehát azt jelenti hogy meghajlok előtted.

A namaste elvégzéséhez tegyük össze kezünk a szív-csakránál, hunyjuk be szemünket, és bókoljunk fejünkkel. egy másik változat, hogy kezünket a harmadik szem előtt tesszük össze, bókolunk, majd leeresztjük a szívünkhöz. ez különösen mély tiszteletet jelez.

A tanuló és a tanító számára a namaste teszi lehetővé, hogy a két egyén energikusan és időtlenül kapcsolódjon össze., az én kapcsolat kötelékeitől mentesen.

Bárhol bármikor elvégezhető, szertartásosság, vagy előfeltételek nélkül. ösztönös, feltétel nélküli hálaadás a teremtésnek.j
aum.hu/namaste

http://emelkedjfel1.blogspot.hu/2013/09/aktualis-blokkoldas-idopontjai-m...

https://www.facebook.com/pages/Fordítsuk-meg-a-sorsunkat/360731700698608

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése