2013. május 31., péntek

Intelligencia












"Először is, jól jegyezd meg: az intellektualitás nem intelligencia. Az intelligencia a belső tudatosságod kifejlődése. Semmi köze a tudáshoz - a meditatívsághoz van köze. Az intelligens ember nem a múltbéli élményei alapján cselekszik, hanem a jelenben működik."

Osho megkérdőjelezi azt az elméletet, miszerint az intelligencia fejlesztésének legjobb módja az intellektus tréningezése. Az intellektus darabjaira bontja a dolgokat, hogy lássa, hogyan működnek; az intelligencia összerakja a részeket, hogy lássa az egész működését. Osho azt állítja, hogy csupán az intelligencián keresztül válaszolhatunk kreatívan a változó világ kihívásaira.

 Rávilágít azokra a tévhitekre és nézőpontokra, amelyek nem engedik, hogy igazán önmagad lehess. Arra ösztönöz, hogy nézz szembe mindazzal, amit leginkább próbálsz elkerülni, hiszen ez adja meg a kulcsot a valódi felismerésekhez és az erőhöz.

Az intellektus és az intelligencia elkülönítésével segítséget kapsz ahhoz, hogy tudatosítsd magadban, miként közelíts a problémákhoz - legyen az logikai, érzelmi vagy gyakorlati kérdés -, és miként oldd meg őket.

"Az élet intelligens. Csupán az ember vált unintelligenssé. Tönkretette az élet természetes áramlását. Az emberen kívül semmiben nincs unintelligencia. Láttál-e már olyan madarat, amelyet hülyének nevezhettél? Láttál-e már olyan állatot, amelyet idiótának nevezhettél? Nem, ilyen dolgok csupán az emberrel történnek. Valami elromlott. Tönkretették az ember intelligenciáját, megrontották, megnyomorították."



Az intelligencia nem az, aminek gondolod

Először is, jól jegyezd meg: az intellektualitás nem intelligencia. Intellektuálisnak lenni egyet jelent a hamissággal, az intelligencia színlelésével. Nem valódi, hiszen nem a tiéd; kölcsönzött.
Az intelligencia a belső tudatosságod kifejlődése. Semmi köze a tudáshoz – a meditatívsághoz van köze. Az intelligens ember nem a múltbéli élményei alapján cselekszik, hanem a jelenben működik. Nem reagál, hanem válaszol. Éppen ezért mindig kiszámíthatatlan; senki sem tudhatja biztosan, mit fog tenni.
Egy katolikus, egy protestáns és egy zsidó ember beszélgetett egy közös baráttal, aki elmondta nekik, hogy már csak hat hónap van hátra az életéből.
– Mit tennél – kérdezte a férfi a katolikust –, ha az orvosod szerint már csak hat hónapod lenne?
– Ó! – sóhajtott a katolikus ember. – Az összes vagyonomat az egyháznak adnám, úrvacsorát vennék minden vasárnap, és rendszeresen elmondanám az Üdvözlégyet.
– És te? – kérdezte a protestánst.
– Eladnék mindent, körbehajóznám a Földet, és nagyszerűen érezném magam!
– Hát te? – fordult a zsidóhoz.
– Én? Felkeresnék egy másik orvost.

Ez az intelligencia!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése