2013. május 31., péntek

Ego












Az ego nem más, mint a valódi éned ellentéte. Az ego nem te vagy. Az egót a társadalom találta ki; ezzel csapnak be, hogy nyugodtan játszadozhass tovább vele, mint valami játékszerrel, és soha ne gondolkozz el azon, hogy mi is a valóság. Ezért mondom folyton, hogy amíg nem szabadulsz meg az egódtól, addig képtelen leszel megismerni önmagadat. (...) Az igazság keresése pontosan itt kezdödik: bármit is mondott neked a társadalom arról, hogy ki vagy, felejtsd el, verd ki a fejedböl! Biztosan nem az vagy, amit mondtak, hiszen rajtad kívül senki nem tudhatja, hogy ki is vagy valójában... senki, csak te. Rajtad kívül senki nem léphet be léted titkainak kamrájába. Senki nem tudhat róla semmit, tehát bármit is mondtak, az tévedés volt. Felejtsd el!Osho









Az ego tápláléka a küzdelem. Ha küzdhetsz valami ellen, akkor az ego remekül érzi magát. De ha nincs küzdelem – az ego egyszerüen elpárolog. Küzdelem nélkül az ego egyszerüen életképtelen. Az indok nem számít, akár világi ügyekért, akár spirituális célokért, de harcolnia kell. Akár másokkal, akár saját magaddal küzdesz, de küzdesz. Akiket világi embereknek nevezel – másokkal viaskodnak. Akiket spirituális embereknek nevezel – önmagukkal harcolnak. De a küzdelem mindkét esetben ugyanaz: az ego tápláléka.
A valóság akkor tárul fel elötted, ha abbahagyod a küzdelmet. Akkor Te is eltünsz, mert küzdelem nélkül az ego rögtön életképtelenné válik. Az egónak állandó pedálozásra van szüksége. Ez pont olyan, mint a biciklizés. Ha nem pedálozol tovább, akkor elöbb-utóbb eldölsz. Egy darabig még gurulsz a korábbi lendülettöl, de aztán hamarosan megállsz, és vége. Az egónak szüksége van az együttmüködésedre – te tartod életben az örökös küzdelemmel, ellenállással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése