2016. július 26., kedd

A Nap gyógynövénye-Veronikafű - az idős emberek gyógynövénye

Az első, amit erről az értékes, kékes-lilás virágú növénykéről megtanított nekünk Gillich István fitoterapeuta gyógynövényismeret órán, hogy a veronikafű az idős emberek gyógynövénye. „Egyszerre orvosolja az idős emberek legtöbb baját: az érszűkületet, a magas vérnyomást, a szívgyengeséget, az emésztési panaszokat és az időskori bőrviszketést”– mondta.


Orvosi veronika:Már a rómaiak meggyőződtek rendkívüli gyógyhatásáról. Ha egy ismerősüknek vagy barátjuknak bókolni akartak, azt mondták neki, hogy annyi jó tulajdonsága van, mint a veronikának. „Minden bajra jó orvosságnak” nevezték el és még ma is „a világ gyógyszereként” emlegetik.Az orvosi veronika a száraz, mészmentes talajt szereti. Erdőkben, irtásokon, cserjésekben, kerítések mentén, bozótosokban, árkokban, utak mellett és erdőszéleken nő. Májustól augusztusig virágzik. Virágzás idején a föld feletti részét kell gyűjteni. A virágja azért fontos, mert a hatóanyagok többsége abban található. Azok a példányok a leghatásosabbak egyébként, amelyek erdőszéleken és tölgyek alatt nőnek.Az orvosi veronika a vértisztító teák kedvelt adaléka. A friss csalán csúcsával együtt segít kigyógyulni a krónikus ekcémából. Vértisztító hatása mellett csökkenti az érelmeszesedést, de meg is óv attól. Érzékeny gyomrúak is alkalmazhatják, mint gyomorerősítő szert, ami az emésztést is serkenti, de megszünteti a gyomorhurutot és a bélzavarokat is.Kiválóan alkalmas még sárgaság, hólyaghomok, reumás és köszvényes végtagfájdalmak ellen.A megerőltető szellemi munka okozta idegességgel szemben nagyszerű hatást fejt ki.
Egy csészével fogyassz belőle esténként elalvás előtt. Orbáncfűvel keverve még hatékonyabb idegnyugtató. Zellergyökérrel együtt fogyasztva megszünteti az ideggyengeséget valamint a búskomorságot.Hatékony a légzőszervi megbetegedéseknél, kivált képpen az elnyálkásodással, váladékozással járó betegségeknél. Így például az asztma, rekedtség, torokgyulladás, tüdősorvadás, hörghurut esetén. Fokozhatod a hatását, ha az orvosi veronikához azonos mennyiségű tüdőfüvet, martilapu levelet, lándzsás útifüvet adsz és ebből készítesz teát, amit aztán mézzel ízesítve kell elkortyolgatni.Orvosi veronika, veronikafű gyógynövényA virágzó növényből friss levet is nyerhetsz, ami bőrbántalmak, ekcéma esetén jótékony. Friss lé készítéséhez mosd meg a friss virágzatot és úgy, nedvesen préseld ki gyümölcs-centrifugával. Töltsd kis üvegekbe és hűtőszekrényben tárold. Ebből naponta két-három alkalommal egy-egy teáskanálnyit kell fogyasztani.Különösen ajánlott a veronika a sípcsonthoz közeli gyulladásos és nehezen gyógyuló sebekre. A sebeket először teafőzettel töröld át, majd éjszakára borogasd be. A borogatáshoz frissen forrázott teával itass át egy gézlapot vagy vásznat, tedd a sebre és melegen takard be egy törölközővel vagy vastagabb vászonnal.Reumás és köszvényes betegek használják a veronika tinktúrát. Ezt a tinktúrát külsőleg bedörzsölőként használhatod, belsőleg pedig naponta háromszor 15 cseppet vegyél be belőle kevés vízbe vagy teába téve.Veronikafű tinktúra készítése: jó kétmaréknyi, virágzó, apróra vágott növényt adj egy liter 38-40%-os pálinkához és két hétig tartsd a napon vagy tűzhely közelében. Ezután szűrd le és sötét üvegben, naptól védve tárold.Veronikafű tea készítése: 2,5 dl vízhez egy púpozott teáskanálnyi orvosi veronikát kell adni. A forrásban lévő vízzel forrázd le, hagyd állni 5-10 percig, majd leszűrve fogyaszd el.Teakeverék készítése sárgaság, máj- és lépbántalmak esetén: 50 gramm gyermekláncfű-gyökér, 25 gramm mezei katáng virág, 25 gramm szagos müge és 50 gramm veronikafű. Ezeket jól keverd össze, a keverékből pedig egy púpozott evőkanálnyit forrázz le, majd hagyd állni 10 percig. Ezután szűrd le és szigorúan édesítés nélkül igyál naponta két csészével belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése