2014. május 28., szerda

5 +1 tanács Buddha nyomán a 21. század útkeresőinek
Az indiai buddhisták a májusi telihold idején, idén május 14-én ünnepelték Buddha születésének, megvilágosodásának és halálának évfordulóját. Legfontosabb tanításai alapján és ezen alkalom apropójából elképzeltük, milyen tanácsot adna ma a XXI. század útkeresőinek. Szívből kívánjuk, hogy segítsen rá Téged is arra az útra, ami elvezet Önmagadhoz.


1. Tanulj a tanítóktól, de a legfontosabb kérdéseidre a választ mindig Önmagadban keresd
"A lelkünk és csakis a lelkünk az, ami leláncol vagy felszabadít bennünket.”

Buddha fiatal korában számos mester tanítását tanulmányozta, de a megvilágosodásig a saját útján jutott el. Egy fa tövében mély meditációba kezdett, és tanulmányozta a szenvedés okait. Rájött, hogy a szenvedést valójában a valóság nem értése okozza, tehát amennyiben a maga teljességében látja az élet összefüggéseit, akkor e belátásnak köszönhetően megszabadul a szenvedéstől.

2.    Kövesd belső hangodat – arany középúton lelked fejlődéséért
„A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság.”

Buddha a világról való mértéktartó lemondás útját követte. Sem az élvezetek hajhászását, sem a túlzott aszkétizmust nem javasolta. A XXI. században a csapdát a racionalitás és spiritualitás túlzásba vitele rejti magában. A racionalitás idővel gátját szabhatja a lelki fejlődésednek, ugyanakkor a túlzott spiritualitás is eltéríthet utadról. A folyamatos, türelmes és gyakorlatias tanulás, illetve belső hangodra való odafigyelés lesz a kulcsa fejlődésednek.
3.    Hálával a kielégületlenség érzése ellen
"Valójában semmit sem birtokolsz, csak őrzöl egy darabig. S ha képtelen vagy továbbadni azokat, akkor azok birtokolnak téged. Bármi legyen is a kincsed, úgy tartsd a markodban, mintha vizet tartanál. Mert ha megszorítod, eltűnik. Ha kisajátítod, tönkreteszed. Tartsd szabadon, és örökre a tiéd marad.”

Sok szempontból egyszerűbb és könnyebb életet élünk, mint 2600 évvel ezelőtt. Kényelemben élünk, elegendő táplálék áll rendelkezésünkre, mégis sokszor elégedetlenséget érzünk. Ennek legfőbb oka, hogy folyamatosan összehasonlítjuk életünket másokéval, vagy túl nagy jelentőséget tulajdonítunk a külvilágban lévő dolgoknak. Ahelyett, hogy hálásak lennénk azért, amivel rendelkezünk. A hála mindennapi és rendszeres gyakorlása gyógyír lehet a kielégületlenségünk érzésére.

4.    Fogadd el, hogy a dolgok nem mindig tökéletesek
„Az egészség a legnagyobb ajándék, az elégedettség a legnagyobb gazdagság, a hűség a legjobb kapcsolat.”

A vallások közül a buddhizmus hangsúlyozza legjobban az élet mulandóságát, mégis, a buddhisták igen jókedvű emberek. Ennek oka az, hogy egyszerűen elfogadják, hogy a földi dolgok nem tökéletesek. Figyelmünket nekünk sem az apró bosszúságokra kell összpontosítani, hanem sokkal inkább álmainkra, céljainkra érdemes fókuszálnunk. Ha megtaláljuk magunkban a belső motivációt, akkor könnyebben érjük el céljainkat is.
5.    Csak ez a pillanat számít
„Mindegy, milyen nehéz volt a tegnap, ma mindent újrakezdhetsz.”

A buddhizmus nagy figyelmet fordít a belső elmélyedésre, meditációra. Mindezeknek a technikáknak a használata arra késztet minket, hogy a jelen pillanatot a maga teljességében éljük meg. A XXI. század emberének egyik legnagyobb problémája, hogy túl sok időt és energiát fordít a múltra, vagy a kelleténél jobban fél a jövőtől. A jelen legteljesebb megélése lehet a legegyszerűbb, mégis talán legnagyszerűbb módszer a boldogsághoz.
+1. Szeretet
„Harag nem old fel haragot – a szeretet mindent felold.”
Szorongás, félelem, szenvedés, harag és düh – olyan mindennapos érzések, amelyek negatív hatásaival rombolnak, és rabolják az időnket, energiánkat. Amennyiben pedig ezeken túljutva az embereket, helyzeteket és dolgokat a maguk szeretet teljes állapotában tudjuk látni, olyan lépést teszünk saját fejlődésünk érdekében, amely magával hozza a pozitív és boldog jövőt.Ábrahám Hörömpölő Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése