2013. november 10., vasárnap

Önmegvalósítás

Testünk nem lehet egészséges, ha az egyik kulcsfontosságú része, a lélek nincs megfelelő állapotban. emberekHa lelkünket problémák, gondok gyötrik, az egy ideig tűr, s mint mikor a mérleg egyik nyelve túlterhelődik, kibillen egyensúlyából, s kileng az egyik irányban. Adott esetben ez az irány határozottan rosszat jelent, és az csupán a súly nehézségétől, tehát a problémák jellegéből és milyenségéből adódik, hogy mekkora is lesz ez a „kilengés”, vagy nevezzük inkább lelki egyensúly felborulásának. Miért kell törekedni a minőségi életre?


Az életminőség-, mint fogalom sajnos nem mindig jól értelmezett a társadalom nagy része számára. Sokan el vagyunk foglalva azzal, hogy minél több anyagi javat megszerezzünk, amivel tulajdonképpen nincs is probléma, hiszen ez a létbiztonságot szolgálja, amely nélkül ma már nagyon nehezen lehet megélni. A probléma csupán akkor van, ha elfelejtjük, hogy nem mi vagyunk a tárgyakért, hanem azok a mi kényelmünket szolgálják. Megkönnyítik életünket, kényeztethetjük magunkat ezek segítségével, a tárgyak vannak értünk.
De mit érnek a tárgyak, az anyagiak, ha nem tudunk teljes, kiegyensúlyozott életet élni?

A jó életminőség fogalomkörébe  beletartozik:
 •  harmóniában vagyunk környezetünkkel, a körülöttünk élő emberekkel, családunkkal,
 •  képesek vagyunk jó döntéseket hozni,
 •  tudjuk, mi tesz minket boldoggá,
 •  el tudjuk érni céljainkat,
 •  meg tudjuk valósítani önmagunkat
 • képesek vagyunk olyan jellemvonásokat elsajátítani, ami segít, hogy olyan emberré váljunk, akik lenni szeretnénk,
 • tudjuk, miből nyerhetünk energiákat, melyekkel feltöltődhetünk,
 • tudunk krízishelyzeteket kezelni,
 • konfliktusokat megoldani,
 • problémákkal megbirkózni,
 • szeretni önmagunkat és a körülöttünk élő, számunkra fontos embereket.

A példák még sok száz oldalon sorolhatóak, ez mindig egyéni igényeinktől függ, azonban minden egyes pont valamiben egyezik: a lelki jólét az életünk magas színvonalához elengedhetetlen.
Mi segíti elő a lelki egyensúlyunkat?

A lelki egyensúly eléréséért nagyon sokat kell dolgozni, mint oly sok mindenért az életben. Nehézséget jelent, hogy a befektetett munka olykor fájdalmas, megrázó, de mindenképpen célravezető. A kemény munka meghozza gyümölcsét.emberek

Magyarországon minden 5. ember jelenleg is depressziós, és azon személyek száma, akik már küszködtek ezzel a problémával, még magasabb. Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy az utcán járva, tömegközlekedésen utazva az emberek arcát figyeltük. Ha jól megnézzük, láthatjuk az arckifejezéseken, reakciókon, hogy kik azok az emberek, akik egyensúlyban élnek. Egyszerűen egyfajta megmagyarázhatatlan „ragyogás” látszik rajtuk, kellemes benyomást keltenek, jó rájuk nézni. Ez a szépségnek egy olyan formája, mely nem követ divatirányzatot, mégis sokkal gyönyörködtetőbb, mint bármilyen smink vagy frizura.
Minden ember lehetne ilyen szép, ha megfelelő segítséget kap a belső (sz)épüléshez !

Ma már rengeteg helyen lehet segítséget kapni lelki nehézségeink leküzdéséhez, ezek közül néhány:
 •     pszichológusok
 •     pszichiáterek
 •     mentálhigiénés szakemberek
 •     lelkisegély-telefonos szolgálatok
 •     egyéni terápiák
 •     csoportos terápiák

A belső munka során rengeteg információt szerezhetünk önmagunkról, a lélekben lezajló folyamatokról. Személyiségünk minden egyes alkalommal fejlődik, önismeretünk gazdagodik, s magasabb színvonalú élethez segítenek hozzá.
 Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy mi mit tehetünk a saját pszichénk, közérzetünk jobbá tételéért.

A legfontosabbak és legegyszerűbbek:
 • Tiszta, rendezett környezet létrehozása-segít a jobb közérzet elérésében
 • Kiegyensúlyozott étrend-a biológiai folyamatok rendkívül nagy szerepet töltenek be, kapcsolatban állnak a lélekben játszódó folyamatok lezajlásakor
 • Megfelelő időbeosztás-megelőzi az „összecsapnak a fejem fölött a hullámok” effektust
 • Testmozgás-endorfint (boldogság-érzetért felelős hormont) szabadít fel
 • A stresszt okozó tényezők kiszűrése-ne terheljük le magunkat
 • Kikapcsolódást jelentő tevékenységek keresése-meditáljunk, relaxáljunk, találjuk meg azt a tevékenységet, mely segít a kikapcsolódásban, boldogságot okoz
 • Alvás-napi minimum 8 óra elengedhetetlen a regenerálódáshoz
 • Tájékozódás-minél több ismeretet szerzünk meg valamivel kapcsolatban, annál hatékonyabbak leszünk a probléma megoldásakor
 • Törekedjünk nyitottságra az emberi kapcsolatainkban-jó érzés másokat szeretni és tudni, hogy velünk is törődnek, szeretnek minket


 Lelki Egyensúly

Felismerhetjük önmagunk és mások tökéletességét. A tökéletesség sohasem a múltról vagy a jövőről szól, csak és kizárólag a jelenre vonatkozik. Most, a jelen pillanatban vagyunk tökéletesek, függetlenül attól, hogy mit érzünk vagy gondolunk, függetlenül problémáinktól vagy befejezetlen ügyeinktől. Szeretetre méltók vagyunk akkor is, ha úgy érezzük elkövettünk hibákat. Bármit gondoltunk, éreztünk vagy tettünk is, embereknem akadályozhatja meg, hogy, hogy a jelenben itt és most felismerjük tökéletességünket. Minden szenvedésünk abból ered, hogy nem vagyunk hajlandók élvezni és elfogadni az életet úgy, ahogy van, valamint abból a bizonytalanságunk szülte igyekezetből, hogy jobbá tegyük önmagunkat, kapcsolatainkat és a világot, melyben élünk. Ha felhagyunk végre a hibák keresésével és javítási kényszerünkkel, sokkal teljesebben létezhetünk jelen életünkben. A teljesebb élet energiát, célokat és töretlen egészt jelent. Semmi sem hiányzik, semmi sem kevés: tökéletes úgy, ahogy van.
Azt is felismerhetjük, hogy mindenki más is tökéletes jelen pillanatában. Függetlenül attól, hogyan viselkedtek velünk a múltban, és az sem számít, hogyan viselkednek velünk a jövőben. Függetlenül attól, hogy látszólag problémáik vannak. Nem kell segíteni rajtuk, nem kell tanítani vagy jobbá tenni őket. Joguk van a saját érzéseikhez, mindegy, hogy tetszik-e nekik vagy sem, mindegy, hogy tetszik-e nekünk vagy bárki másnak, mindegy, hogy egyetért-e velük bárki.

Minden ember egy teljes egész, még akkor is, ha önmaga nincs erről meggyőződve, vagy mások látják tökéletlennek. Ha a lélek vezérli tekintetünket, átlátunk a másik személy felszínen megmutatkozó gyengeségein, és megpillanthatjuk belső nagyszerűségét. Ha ez az illető ellenséges velünk, akkor is látni fogjuk, hogy csupán a szeretetünkre vágyik, de nem tudja, hogyan kérje.

Ha rossz véleménnyel vagyunk másokról, fontos, hogy tudatosítsuk magunkban ezeket a gondolatokat. Ne próbáljuk meg igazolni ezeket az ítéleteket. Ne is hibáztassuk magunkat miattuk. Egyszerűen azt kell megértenünk, hogy akit megítélünk, azt nem vagyunk lépesek többé tisztán látni. Amit másokban elítélünk, megmutatja, mit nem tudunk elfogadni saját magunkban. Ha megtanuljuk szeretni és elfogadni saját személyiségünknek ezek aspektusait, nem hibáztatunk többé másokat miattuk.

Azt is felismerhetjük, hogy a körülöttünk lévő világ is elfogadható jelen formájában. Nem kell megváltoztatni, jobbá tenni. japánkertNem kell, hogy elvárásainknak megfeleljen. Fájdalmat szül, ha azt akarjuk, hogy a dolgok megváltozzanak. Csupán az változhat meg, hogyan értelmezzük a történéseket. Az eseményeket nem befolyásolhatjuk, de azt igen, hogyan gondolkodunk róluk. A világgal szembeni ellenérzéseink megmutatják, mit nem tudunk elfogadni saját magunkban. Ahogy egyre jobban megtanuljuk szeretni önmagunkat, egyre kevesebb külső helyzetet találunk majd kellemetlennek. Az is fájdalmat szül, ha ragaszkodni kezdünk bizonyos életkörülményekhez vagy az általunk játszott szerepekhez. Minden szerep egy idő után korlátok közé szorít, ha tovább akarunk fejlődni, meg kell őket változtatnunk. Bár talán nem mindig vagyunk rá felkészülve, a változások minden esetben szabadságot hoznak, belső világunk egy mélyebb szintjére vezetnek el.enportál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése