Már most kezdjük feltölteni szervezetünket a téli hónapokra.
Szent-Györgyi Albert biokémikusként 1920-as évek végén , egy
ismeretlen anyagot fedezett fel a
mellékvesében .Szegeden kezdte a kutatást ,olyan növényeket keresett amiben ez az anyag nagyobb mennyiségben
kivonható.
Kutatásai alapján a szegedi paprika 10 liter présnedvéből, 6
és fél gramm savat tudott előállítani. Aszkorbinsavnak nevezte el. Később C
vitaminnak. Nagy mennyiségben kezdték előállítani,így a skorbutot ami súlyos C-vitamin
hiányban jön létre kezelni tudták.
A C vitamint szinte minden emlősfaj szervezete elő tudja
állítani, de az ember szervezete nem. Vannak
zsírban oldódó vitaminok ezek az
A,D ,E,és a K vitamin. Ezeket tárolja a szervezet a májban és a
zsírszövetekben. És vannak a vízben oldódó vitaminok test nedveiben és vérben oldódik,ezeket a
szervezet nem tudja tárolni a felesleg a vizelettel távozik a szervezetből
A C-vitamin vízben oldódó vitamin,ezt naponta kell bejuttatni a szervezetünkbe. Természetes
C-vitamin forrás: Általában szezonális zöldséget,vagy gyümölcsöt válasszunk:répa,saláta,alma,paradicsom,zeller,citrusfélék,karfiol,brokkoli,paprika,cikória,petrezselyem,kivi ,és még sorolhatnánk. Bogyóféléink közül a csipkebogyónak
nagyon magas a C-vitamin tartalma,itt meg szeretném jegyezni sokan nem tudják
hogy a bogyókat csak áztatni szabad(előző este 12 órára langyos vízben
áztatjuk),mert a C-vitamin hő hatására lebomlik .
A jó megoldás a C-vitaminban
gazdag ételek készítésére a friss gyümölcsök,zöldségek gyors párolása, vagy
csak pirítása.
Fokozott C-vitamin bevitel szükséges ha a stresszes időszakban
vagyunk,ha valaki dohányzik minden egyes elszívott cigarettára plusz 50 milligramm c vitamint kellene
számolnia a normális bevitelen felül,alkohol fogyasztás,terhesség,szoptatás,betegségeknél,klimax
és még sorolhatnánk.
Fokozott c vitamin bevitelnél tablettával vagy aszkorbinsav
vásárlásával pótolhatjuk a hiányát.
Ha aszkorbinsavat vásárolunk jobb felszívódást
eredményez ha pl kicsavarjuk egy narancs
levét és abba szórjuk bele az
aszkorbinsavat. Jó hír hogy a piacon nagyon jó c vitamin készítmények kaphatóak
,olyan készítményt válasszunk ami késleltetett felszívódású és valamilyen
zöldség vagy gyümölcs pl csipkebogyó lime,vagy citrusfélék természetes
kivonatát tartalmazza.
Az aszkorbinsav fokozza szervezetünkben az immunrendszer
működését, antioxidáns hatása magas növeli a fehérvérsejtek számát, melyek
szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek
működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, gyorsítja a műtétek utáni
sebgyógyulást, a bőr kollagénjének képződéséhez nélkülözhetetlen anyag,
hiányában a bőrünk töredezett és száraz lesz, segít az égési sérülések, ,
fogínyvérzés eseténél
A C-vitaminnak nagyon magas az antioxidáns tartalma,és a
rákkeltő anyagok szabadgyökeit képes megkötni.
Az ajánlott napi bevitel 60 mg ami a skorbut megelőzésére
számoltak ki.
Szent-Györgyi Albert Ő maga eleinte 1.000mg, később 4-5.000mg,
idős korára pedig 8.000 mg C vitamint szedett télen-nyáron. 93 éves koráig élt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése