2013. október 29., kedd

Őszi- Téli hónapok főszereplője:A C vitamin


Már most kezdjük feltölteni szervezetünket a téli hónapokra.
Szent-Györgyi Albert biokémikusként 1920-as évek végén , egy ismeretlen anyagot  fedezett fel a mellékvesében .Szegeden kezdte a kutatást ,olyan növényeket keresett  amiben ez az anyag nagyobb mennyiségben kivonható.
Kutatásai alapján a szegedi paprika 10 liter présnedvéből, 6 és fél gramm savat tudott előállítani. Aszkorbinsavnak nevezte el. Később C vitaminnak. Nagy mennyiségben kezdték előállítani,így a skorbutot ami súlyos C-vitamin hiányban jön létre  kezelni tudták.

A C vitamint szinte minden emlősfaj szervezete elő tudja állítani, de az ember szervezete nem. Vannak  zsírban oldódó vitaminok ezek  az A,D ,E,és a K vitamin. Ezeket tárolja a szervezet a májban és a zsírszövetekben. És vannak a vízben oldódó vitaminok  test nedveiben és vérben oldódik,ezeket a szervezet nem tudja tárolni a felesleg a vizelettel távozik a szervezetből
A C-vitamin vízben oldódó  vitamin,ezt  naponta kell bejuttatni a szervezetünkbe. Természetes C-vitamin forrás: Általában szezonális zöldséget,vagy gyümölcsöt válasszunk:répa,saláta,alma,paradicsom,zeller,citrusfélék,karfiol,brokkoli,paprika,cikória,petrezselyem,kivi  ,és még sorolhatnánk. Bogyóféléink közül a csipkebogyónak nagyon magas a C-vitamin tartalma,itt meg szeretném jegyezni sokan nem tudják hogy a bogyókat csak áztatni szabad(előző este 12 órára langyos vízben áztatjuk),mert a C-vitamin hő hatására lebomlik .

 A jó megoldás a C-vitaminban gazdag ételek készítésére a friss gyümölcsök,zöldségek gyors párolása, vagy csak pirítása.
Fokozott C-vitamin bevitel szükséges ha a stresszes időszakban vagyunk,ha valaki dohányzik minden egyes elszívott cigarettára  plusz 50 milligramm c vitamint kellene számolnia a normális bevitelen felül,alkohol fogyasztás,terhesség,szoptatás,betegségeknél,klimax és még sorolhatnánk.
Fokozott c vitamin bevitelnél tablettával vagy aszkorbinsav vásárlásával pótolhatjuk a hiányát.

 Ha aszkorbinsavat  vásárolunk   jobb felszívódást eredményez  ha pl kicsavarjuk egy narancs levét és abba  szórjuk bele az aszkorbinsavat. Jó hír hogy a piacon  nagyon jó c vitamin készítmények kaphatóak ,olyan készítményt   válasszunk  ami késleltetett felszívódású és valamilyen zöldség vagy gyümölcs pl csipkebogyó lime,vagy citrusfélék természetes kivonatát tartalmazza.
Az aszkorbinsav fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, antioxidáns hatása magas növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, gyorsítja a műtétek utáni sebgyógyulást, a bőr kollagénjének képződéséhez nélkülözhetetlen anyag, hiányában a bőrünk töredezett és száraz lesz, segít az égési sérülések, , fogínyvérzés eseténél
A C-vitaminnak nagyon magas az antioxidáns tartalma,és a rákkeltő anyagok szabadgyökeit képes megkötni.
Az ajánlott napi bevitel 60 mg ami a skorbut megelőzésére számoltak ki.

Szent-Györgyi Albert Ő maga eleinte 1.000mg, később 4-5.000mg, idős korára pedig 8.000 mg C vitamint szedett télen-nyáron. 93 éves koráig élt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése