2013. október 26., szombat

Elengedés módszere-A Sedona-módszer elengedésre tanít

Amikor a gyerekek azt hiszik, senki nem figyeli őket, egy szempillantás alatt túlteszik magukat apró balesetükön…
Legtöbbször azzal okozunk csalódást, boldogtalanságot és félreértéseket, hogy foggal-körömmel ragaszkodunk korlátozó gondolatainkhoz és érzéseinkhez.
Bizony előfordul, hogy a gondolatok, az érzések és a viselkedés megszokott iránya hatalmas erővel fogja vissza az embert. Olyan, mintha egy gumiövvel a derekunkon igyekeznénk előrerugaszkodni. Hiába kerülünk közel ahhoz, amit szeretnénk bevonzani életünkbe, a régi reakciók olyan erősen fognak vissza, hogy visszahúznak az idejétmúlt minták közé.
Ezek a megrögzött minták rettentő sok energiát  rabolnak el tőlünk. Minden negatív minta, amit megtartunk a múltból, megfoszt attól az energiától, amelynek segítségével megteremthetnénk mindazt, amire csak kedvünk szottyan.
Íme, egy gondolat a gondolkodásról, amelyen érdemes eltöprengeni. Ha igaz az, hogy naponta több mint ötvenezer gondolat suhan át az elménken, az túl sok ahhoz, hogy mindet kordában tartsuk, és egytől egyig pozitív legyen. Ha bal lábbal kelünk fel, rosszkedvünk egész napunkat és valamennyi aznapi gondolatunkat beárnyékolja. Hatásosabb ezért, ha az érzelmeinken uralkodunk, mint ha a gondolatainkat próbálnánk megzabolázni.
Hogyan használhatjuk tehát a vonzás törvényét a kívánt eredmény elérése érdekében?
Nos, mi a ragaszkodás ellentéte? Mi más volna, mint az elengedés! Mindkettő az élet természetes velejárója. Ez az alapelv a Sedona-módszerkiindulópontja. Bárki is olvassa ezeket a sorokat, a nyakamat rá, hogy gyakran megtapasztalta az elengedést, anélkül hogy tudatában lett volna… vagy valaha is hallott volna a módszerről.
Láttál-e már kisgyereket, aki elesett, majd körülnézett, hogy meggyőződjön róla, van-e oka a sírásra? Amikor a gyerekek azt hiszik, senki nem figyeli őket, egy szempillantás alatt túlteszik magukat apró balesetükön, leporolják a ruhájukat, és tovább játszanak, mintha mi sem történt volna. Ugyanez a kölyök hasonló helyzetben, amikor figyelemben részesül, talán könnyekben tör ki, és a védelmező szülői karok között keres menedéket.
Velünk született képességünk az elengedésre a legtöbb ember esetében jószerivel odaveszett, noha kisgyerekként öntudatlanul éltünk vele. Szüleink, tanáraink és a társadalom egésze tett róla, hogy felnőtté válásunk közben megfeledkezzünk róla.
Az elengedés tehát velünk született képesség, amelynek neveltetésünk ellentmond. A legnagyobb fennakadást az okozza, hogy azt sem tudjuk, mikor célszerű elengedni valamit, és mikor érdemes ragaszkodni hozzá. A többség tévedésből tart ki valami mellett, méghozzá nem ritkán a saját rovására.
Aki elengedi a negatív mintákat, a felszabaduló energiát arra érdemes célokra és törekvésekre fordíthatja.
Ne feledd: akkor tudod megteremteni azt, amire vágysz, ha máris a magadénak érzed, és nem csupán álmodozol róla. A Sedona-módszernél nincs hatásosabb, ha meg akarsz szabadulni negatív érzéseidtől, és át szeretnéd érezni, milyen az, amikor teljesülnek a kívánságaid.
Mi a helyzet azonban a tudattalan gondolatokkal és érzésekkel?
Nos, miközben folyamatosan temérdek gondolatot és érzést teremtünk mindennel kapcsolatban, a legtöbb gondolatunk megmarad a tudattalan birodalmában. Valójában cselekedeteink 94–96 százalékára tudattalan gondolatok és érzések ösztönöznek, amelyek fölött nincs hatalmunk. A jó hír az, hogy amikor a Sedona-módszer segítségével elengedjük a tudatosérzéseket, egyszersmind a tudattalan is kiürül, és mi visszavehetjük az irányítást.
Miután megszabadulunk gondolatainktól és érzéseinktől, a negatív töltés is elenyészik, mi pedig megnyílunk az öröm, a béke, a boldogság, a jólét és a szeretet természetes érzései előtt. mindent elengedünk tehát, ami negatív, és felszínre segíthetjük a lényünk mélyén munkáló jót. Ez drámai gyorsasággal alakítja át a céljainkra és álmainkra vonatkozó gondolatok és érzések összességét, és átütő erővel juttatja érvényre életünkben a vonzás törvényét.
A következőkben egy egyszerű, ám annál hatásosabb gyakorlatot ismertetek, hogy te is elkezdhess kísérletezni:
Mit érzel most?
Örülsz ennek az érzésnek? Engedélyt adsz rá?
El tudnád engedni?
El akarod engedni?
Mikor?

Ez az öt kérdés a Sedona-módszer alapja.
Hogyan alkalmazhatod a gyakorlatban? Tedd fel a kérdést előbb egyes szám első, majd egyes szám harmadik személyben. Kísérletezd ki, számodra melyik megfelelőbb.
1. lépés: Valamire erősen gondolj, amivel kapcsolatban kellemesebb érzéseket szeretnél táplálni, majd engedd, hogy bármiféle érzés eltöltsön ebben a pillanatban.
Kérdezd meg magadtól: Mit érzek most ezzel kapcsolatban?
Nem muszáj okvetlenül erős érzésekkel foglalkoznod. Akár azt is ellenőrizheted, milyen érzést táplálsz ezzel a mostani gyakorlattal szemben, és mit vársz tőle.
2. lépés: Üdvözöld az érzést, csakúgy, mint minden hangot, gondolatot és képet, ami csak felvetődik vele kapcsolatban. Engedd magadhoz teljesen, amit itt és most megtapasztalsz.
Kérdezd meg magadtól: Megengedhetem magamnak, hogy örüljek ennek az érzésnek?
Bármilyen együgyűnek tűnik is ez az utasítás, ennek meg kell történnie.
Az emberek többsége a múltban vagy a jövőben él ahelyett, hogy jelenlegi érzéseit tudatosítaná. Márpedig kizárólagmost befolyásolhatjuk az érzéseinket (és ami azt illeti, az egész életünket vagy akár üzletmenetünket). Nem muszáj megvárnod, amíg a vizsgált érzés erősödik, vagy amíg felcímkézed. Így is elengedheted.
3. lépés: Kérdezd meg magadtól: El tudnám engedni ezt az érzést?
A kérdés mindössze arra vonatkozik, képes vagy-e rá. Az igen és a nem egyaránt elfogadható válasz. Gyakran előfordul, hogy akkor is elengedsz valamit, ha nemmel felelsz. Legjobb tudásod szerint és minden gondolkodás nélkül válaszolj a kérdésre. Tartózkodj a belső vitáktól!
A gyakorlat kérdései szándékosan ilyen egyszerűek.
4. lépés: Bármi volt is terítéken, most tedd fel magadnak a következő egyszerű kérdést: Szeretném,akarom én ezt? Más szavakkal: Valóban el akarom engedni?
Megint csak azt kérem, hogy tartózkodj a belső vitáktól. Ne feledd, mindezt önmagadért, a saját szabadságodért és tisztánlátásodért teszed. Nem számít, hogy az érzés jogos, hosszantartó vagy helyes-e.
5. lépés: Tegyél fel magadnak egy, a korábbinál is egyszerűbb kérdést: Mikor?
Ez felhívást jelent az azonnali elengedésre, amit talán egyszerűnek találsz. Ne feledd, ezt a döntést bármikor máskor is meghozhatod.
6. lépésIsmételd meg az előző öt lépést olyan gyakran, amilyen gyakran csak kell, amíg meg nem szabadulsz a szóban forgó érzéstől.
Megjegyzés: Ha nehezedre esik elengedni az adott érzést, engedélyt adhatsz magadnak, hogy egy pillanatra megtartsd. Ha engedélyezed magadnak, hogy azt tedd, amit mindig is tettél, később könnyebb lesz új döntést hoznod róla, ami már őszinte igenhez vezethet, így az elengedés is sokkal könnyebb lesz.
Az elengedés valószínűleg minden egyes lépéssel könnyebbé válik, de az is előfordulhat, hogy az eredmények eleinte alig érzékelhetők. Kitartó gyakorlással azonban idővel egyre markánsabbá válnak. Talán rájössz, hogy valamely dologgal kapcsolatban érzések egész rétegei élnek benned.
Amit azonban egyszer elengedsz, attól mindörökre búcsút veszel.
Bob Doyle: Ellenállás nélkül – Szenvedéllyel – Minden, amit a vonzás törvényéről tudnod kell Édesvíz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése