2013. október 6., vasárnap

A Csakrák és Színek jótékony hatásai

Az (élet) erő energiarendszerből áll, amely nélkül nincs fizikai test.

Az energiarendszer 3 összetevőből áll:

1. energiatestek (étertest, asztráltest (érzelmitest), mentáltest, spirutuálistest)

2. csakrák – energiaközpontok (pránafrekvenciák felfogói) életenergiát frekvenciává alakítják és eljutatják a testbe oda ahova kell.

3. nadik (meridiánok) – energiacsatornák- feladata az életenergiát (prána, chi) az energiarendszerbe vezesse.



Csakrák állandó körkörös mozgásban vannak (csakra=kerék).

Férfiaknál az első csakra jobbra (óra mutató járásával megegyezően) utána mindig változik, a nőknél balra.

Mindannyiunk bensejében hét, kerékhez hasonlatos csakra forog. Óramutató járásával megegyező, örvénylő vízhez hasonló mozgásuk biztosítja, hogy az energia a belsejükbe kerüljön környezetünkből. Az indiai filozófia szerint a csakrákon keresztül hullámzik az ember testében az életető energia vagyis a prana. Az életenergiát nemcsak befogadják, hanem módosítják és fizikai síkon transzformálják. Egy jól működő csakra megtartja az energiát. Ha az energia a csakrákban nem marad meg tartósan, annak több oka lehet. Amikor túlterheltek, stresszesek, feszültek vagyunk, rossz gondolataink vannak, akkor a csakrákat érdemes időközönként feltölteni, harmonizálni, nehogy valamelyik alulműködése egy másik túlműködéséhez vezessen. A negatív irányú hangulatváltozások, minden esetben energiavesztéshez vezetnek, míg a pozitív irányú hangulatváltozások a csakrát energiafelvételre késztetik.




A 7 főcsakra

1. A gyökér-csakra - (Muladhara) Jelentése gyökér, támaszték- a családot a stabilitást jelképezi. Színe a piros. A végbélnyílás magasságában helyezkedik el.

Ha valakinek fáj a gerince derék vagy kismedence magasságban, az azt jelent, kevés a pénze. Nem szegény, hanem többet szeretne keresni, de jelentheti azt is, hogy hiányzik az otthon biztonságérzete. Megoldásként azt javasolják, tekerje körül derekát egy piros pléddel, ez feltehetően enyhíti fizikai és lelki problémáit egyaránt.

Vörös - A vörös mint a legforróbb szín, a vérre gyakorol közvetlen hatást. Vérkeringési zavarok, például a lábszár vérellátási problémái esetén ajánlható. Krónikus torlaszokat old fel, sorvadásos folyamatokat gyógyít. A vörös szín az ekcémára, valamint az összes, nem gyulladásos bőrbetegségre kedvező hatást fejt ki. A hideg területeket felmelegíti, fokozza a teljesítőképességet. Hatása izgató és stimuláló, ezért éttermekben azért használják, hogy élénkítsék a jó hangulatot és növeljék az étvágyat. A vörös fényt leginkább a nem elég aktív testműködések élénkítésére alkalmazhatjuk. A vörös fény hatására gyorsabban ver a szívünk és intenzívebb lesz a vérkeringés. Ez utóbbi miatt alkalmas a vírusos vagy bakteriális fertőzések gyógyítására is.

Vörös - a figyelmet javítja A vörös szín javítja a részletek iránti figyelmet a tanulásnál, míg a kék kreativitásra serkent.



2. A szex-csakra (Svadhishthana) Jelentése édes íz, édeset érezni.

Színe a narancssárga. A köldök alatt két ujjal helyezkedik el.

A fajfenntartás és a szaporodás képessége miatt a tudás is idetartozik. Narancssárga - Általános frissítőként működik, olyan változást idéz elő biokémiai felépítésünkben, amely elűzi a depressziót.

Erősíti az immunrendszert.

"Minden vizsgámra úgy készülök, hogy a könyvem egy narancssárga terítőn fekszik, így ha felnézek a könyvből, ezen a színen pihentetem a szemem. Mindig ötösre vizsgázom"



3. A napfonat-csakra (Köldök-csakra) (Manipura) Jelentése fénylő drágakő.

A köldök felett két ujjal helyezkedik el.

Az emberi kapcsolatok, a megemésztetlen problémák tartoznak ide. Ha valakinek gyomorfájása van, valószínűleg megoldatlan, feldolgozatlan konfliktus gyötri a lelkét. Ebben az esetben hatásos segítség lehet a napsárga szín.

Sárga - Idegrendszerünket és emésztőszerveinket jó munkára ösztönzi, hangulatunkat az optimizmus irányába vezeti.

A sárga erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása rosszullétet, sőt hányingert is okozhat. A méregtelenítő szervek (máj, vesék, húgyhólyag) működését ösztönzi és erősíti.

Serkenti az agyi és mentális funkciókat.

Solar plexusunk, a vegetatív működés székhelye közvetlen összeköttetésben áll ezzel a színnel, így rajta keresztül megszüntethetők az ún. vegetatív zavarok. A sárga élénkíti az idegrendszert. Hatásos az idegrendszeri betegségek (fóbiák).

Sárga az idegrendszerre és a bőrre is kedvezően hat.



4. A szív-csakra - (Anahata) Jelentése ép, sértetlen, érintetlen - a csecsemőmirigynél van, a szeretethez kapcsolódik.

A női szeretet-energia színe a rózsaszín, a férfié pedig a zöld.

Zöld - A természet, növekedés és általános regenerálódás színe. Ennélfogva gyógyhatása elsősorban harmóniateremtő és roboráló erejében rejlik. Csökkenti a kimerültséget és a fáradtságot.

Az idegrendszer harmonizálására ajánlott. A harmónia, az egyensúlyi állapot hozható kapcsolatba vele. Élénkíti az idegeket.

Hatására az izületi és visszérgyulladások fájdalommentessé válnak, a köhögés, hörghurut mérséklődik.

Zöld fénysugárzással a szembetegségek -még a cukorbetegség által előidézettek is- gyorsan és hatékonyan gyógyíthatóak. Zöldszín-kezeléssel a rák is pozitívan befolyásolható.

Ez a szín csodálatosan alkalmazható megelőzésre is.



5. A torok-csakra - (Vishuddha) Jelentése:megtisztulás - színe a királykék.

Gond kommunikációs problémára utal.

A köznyelv is úgy tartja: gombóc van a torkában. Kék sál viselése ajánlott.

A kék a béke és nyugalom érzetét kelti, ezért nagyon jól illik meditációs terembe, vagy olyan helyiségbe, ahol relaxálnak.

Jótékony hatással van a stresszre.

Kék - a kreativitást javítja, serkenti.

Világoskék hűtő hatású, magas vérnyomásra jó.
Sötétkék altató, fájdalomcsillapító, idegrendszeri zavarokra alkalmazható.



6. A Harmadik szem csakra vagy homlokcsakra - (Ajna). Jelentése érteni, tudni - színe indigókék vagy ibolya.

Az agyalapi mirigyhez kapcsolódik, a tanítások szerint meditáció közben ezzel lehet kapcsolatot teremteni az univerzummal és a magasabb rendű lényekkel.
Indigókék - Az ideges eredetű zavarokra, lelki kimerültségre is kiváló. Különösen a fülre és az orra van nagy hatással. Enyhíti az asztmát és a gennyes hörghurutot.



7. A fejtető-csakra (Korona-csakra) - (Sahasrara) Jelentése ezerszeres, ezerszirmú- színe lehet a lila, ami a spirituális hatalmat jelképezi. vagy fehér. A tobozmirigyre van hatással.

Lila - lelkileg megnyugtató, memóriajavító.

Más forrás szerint az ibolyaszín tartozik ehhez a csakrához.

Ibolyaszín - Különösen agyi és spirituális síkon hat. Erősíti a meditáció hatását, ösztönzi az inspirációs képességet. Ideális szín a belső megtisztuláshoz.

Az ibolyaszín egyensúlyba hozza a két agyféltekét.

Lépvédő és nyirokkeringést serkentő hatású.

Ibolya nyugtatja, harmonizálja az idegrendszert, fejfájásra, nyirokkeringési, hormonális problémákra ajánlható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése