2013. október 30., szerda

A belső béke megteremtésének lehetőségei

"Amikor teljesen jelen vagy, bárkivel is kerülsz kapcsolatba, megérinti őt a jelenléted és a belőled áradó béke. Békéd olyan hatalmas és mély lesz, hogy eltűnik belőle minden, ami nem béke. A világ világosságává válsz. Isten békéjének hordozójává."
/Eckhart Tolle/

Életünk úgy telik napról-napra, hogy rohanunk, idegeskedünk a jövő, a múlt és sok egyéb dolog miatt. Közben nincs időnk megállni, lazítani és azon kapjuk magunkat, hogy minden látható ok nélkül feszültek vagyunk. Az alábbi gondolatok talán segíthetnek megtalálni a rég elvesztettnek hitt belső békénket.

A boldogság és a belső béke szoros kapcsolatban állnak egymással. De mi is a boldogság?

Sokan azt gondolják, hogy akkor lesznek boldogok, ha elérnek egy adott célt, megszereznek egy régóta vágyott dolgot, vagy ha megtalálják az igazi társat az életükben, aki majd boldoggá teszi őket, stb. De a vágyak teljesülése a legjobb esetben is csak az öröm és izgatottság pillanatait kínálják. Azzal, hogy a boldogságunkat mindenféle külső tényezőktől, a jövőbe kihelyezett vágyak teljesülésétől tesszük függővé, éppen az ellenkezőjét érjük el. Távol tartjuk magunktól a boldogságot és frusztráltságot, türelmetlenséget, fásultságot érzünk, mert még nem a miénk az, amiről azt gondoljuk, hogy attól leszünk majd boldogok. Azáltal, hogy várunk valamire, ami még nem érkezett el, éppen a jelen pillanat szépségétől fosztjuk meg magunkat. A folyamatos jövőbe nézéstől és múltban éléstől nem vesszük észre azt, hogy valójában mindenünk megvan, ami a boldogsághoz szükséges, itt és most! Amint elengedjük a félelmeinket, az aggódásunkat és a vágyakozásainkat, megtapasztalhatjuk az élet áramlásának szépségét és csodáját. Azt mondják, hogy valójában kétféle érzelem létezik. Az egyik a félelem, a másik a szeretet. Ahol szeretet van, ott nincs félelem és fordítva.

Mit tehetünk ezért a mindennapokban? Hogyan érhetjük el a félelemnélküliség állapotát és ezzel a belső békénket is?

A nemzetközi hírű békevezető és spirituális tanító, Sri Chinmoy arra kérdésre, hogy Milyen lépéseket tehet az ember, hogy belső békére leljen, a következőket válaszolta:
„Gyakorlati szinten, ne várj el másoktól semmit a fizikai síkon. Csak adj, adj és adj, mint az anya, aki mindent odaad gyermekének, azzal a gondolattal, hogy a gyermek nincs abban a helyzetben, hogy bármit is adhasson cserébe. Ne várj semmit a világtól, csak szeresd a világot, és kínáld fel képességedet, belső gazdagságodat, örömödet. Mindenedet, amid csak van, add a világnak feltétel nélkül. Ha bármit is elvársz a világtól, akkor nyomorultul fogod érezni magad, mert a világ nem ért téged, a világ nem törődik veled. Ha bármit meg tudsz tenni feltétel nélkül, akkor meglesz a lelki békéd. Ez az egyik módszer.
A másik módszer, hogy a szívedre meditálsz, ahol állandó öröm és állandó szeretet honol. Akkor nem fogsz mások elismeréséért sírni. Akkor állandóan belső Forrásodra támaszkodsz, ott pedig végtelen öröm, végtelen szeretet, végtelen béke van. A legjobb dolog, ha a szívre meditálsz. Ez a második megoldás igen hatékony.”
Egy másik gondolkodó, Dr. Gerald G. Jampolsky,  amerikai pszichiáter, író A szeretet tanítása - csak szeretetre taníts c. könyvében pedig így ír erről:
„A belső nyugalomhoz, a megelégedettséghez, az egyre fokozódó szabadságérzethez az kell, hogy leszámoljunk saját régi identitásfogalmainkkal. Valóban test vagyok csupán, amely néhány pillanatig él, azután meghal? Valóban a test szabja meg erőm korlátait, valóban az diktálja, hogyan érezzem magam, az korlátozza be cselekvőképességem határait? Vagy odabent létezik még lehetőség, amely egyáltalán nem ismer határokat, és a boldogságra, a szabadságra való képessége végtelen?
Nincs olyan pont, amelyen a tudat és az akarat egyesült erővel túl ne tudna jutni, mert ha összefognak, a gondolatokat elárasztja a szeretet. Ma már sok olyan rendszer működik, amely elismeri, hogy a test nem korlátozza a tudatot, hogy a szemmel látható, füllel hallható tartományon túl létezik egy másik valóság, amely arra vár, hogy megismerjük, és hogy egyetlen Forrás egyesít minden tudatot egy itt és most is megtapasztalható szinten.”

A 7 alapelv, amit könyvében megfogalmaz, ami segíthet minket a belső békénk és boldogságunk megtalálásában, a következők:

1. Az egészség: belső béke. Következésképpen gyógyulni annyi, mint megszabadulni a félelemtől. Ha azt tűzzük ki célul, hogy a testet változtatjuk meg, akkor megfeledkezünk arról: egyetlen célunk a belső béke megteremtése.
2. Létezésünk lényege a szeretet. A szeretetnek pusztán anyagi ok nem lehet akadálya. Ennélfogva hiszünk abban, hogy a tudatnak nincsenek korlátai, nem létezik lehetetlen, és elvileg minden betegség megfordítható. És mivel a szeretet örök, a halálra sem kell félelemmel tekinteni.
3. Adni annyi, mint kapni. Ha figyelmünket arra összpontosítjuk, hogy adjunk, hogy eggyé váljunk a többiekkel, akkor a félelem megszűnik, és mi képesek leszünk elfogadni a gyógyítást önmagunk számára.
4. Minden tudat összefügg. Következésképpen minden gyógyítás öngyógyítás. Belső békénk magától átsugárzik a többiekre, ha önmagunk számára már sikerült elfogadnunk.
5. Más idő nem létezik, csak a MOST! A fájdalom, a bánat, a depresszió, a bűntudat és a félelem összes többi formája eltűnik, ha a tudat a pillanat szeretetére és békéjére koncentrál.
6. Döntéseinket úgy hozzuk, hogy a bennünk élő békevágyra hallgatunk. Nincs jó vagy rossz viselkedés. Az egyetlen érvényes döntés a félelem és a szeretet közötti választás.
7. Az igazi egészség és boldogság útja a megbocsátás. Ha nem ítélkezünk, elengedjük a múltat, és jövőnket megszabadítjuk a félelemtől. Ha így teszünk, meglátjuk, hogy mindenki a tanítónk, és hogy minden pillanat újabb lehetőség a boldogságban, békében, szeretetben való gyarapodásra.

Ha tudatosan odafigyelünk ezekre a mindennapokban, egyszer csak megtapasztalhatjuk, hogy végre rátaláltunk arra, amit kerestünk. Ehhez álljon itt egy lista kapaszkodónak, amivel ellenőrizhetjük, hol is tartunk az úton. Minél több pontot érzel igaznak, ha magadba nézel, annál közelebb vagy a békéhez. :)
A belső béke jelei
  1. Spontán gondolkodásra és cselekvésre való hajlam; ahelyett, hogy a múlt félelmeiből és tapasztalataiból keresnél válaszokat.
  2. Félreérthetetlen képesség arra, hogy élvezz minden pillanatot.
  3. Elveszíted az érdeklődésed azirányban, hogy mások cselekedeteit megfejtsd, megmagyarázd
  4. Elveszíted az érdeklődésed a konfliktusok iránt
  5. Elveszíted az aggódásra való képességed (ez egy igen erős jel)
  6. Gyakori hálaérzet és az életed minden pillanatának értékelése
  7. Gyakori elégedettség-érzés csak azért, mert létezel
  8. Örömérzet a másokkal és a természettel való kapcsolódáskor
  9. Gyakori mosolygás (általában különösebb ok nélkül)
  10. Növekvő tendencia arra, hogy hagyod a dolgokat megtörténni, ahelyett, hogy te akarnád őket megtenni, kézben tartani mindenáron
  11. Megnövekedett fogékonyság a többiek felől áradó szeretetre, éppúgy, mint a kontrollálhatatlan vágy erősödése, hogy viszont szeresd őket.Jobbveledavilág.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése