2013. május 31., péntek

Élet-halál?

Az élet rövid, energiánk pedig véges, nagyon is véges, és ezzel a véges energiával kell megtalálnunk a végtelent. Ez alatt a rövid élet alatt kell megtalálnunk az örökkévalót. Ez nagy feladat, nagy kihívás. Tehát kérlek, ne aggódj jelentéktelen dolgok miatt.
Mi az, ami fontos, és mi az, ami nem? A Buddhák definíciója szerint minden, amit a halál elvesz – jelentéktelen. Csak az a fontos, amit a halál sem tud magával ragadni. Mindig emlékezz erre a definícióra, legyen mindig ez a próbakő Ez a próbakő azonnal megmutatja a választ.
Láttad már, ahogy az aranyat vizsgálják a próbakövön? Most legyen ez a te próbaköved: „el fogom ezt veszíteni a halállal?” Ha igen, akkor az nem fontos. Akkor a pénz nem fontos – hasznos, de nem fontos, nem lényeges. Hatalom, rang, presztízs – jön a halál és nyomtalanul eltörli mindet, mint víz az írást a homokparton. Miért ez a nagy hűhó mindezekért erre a néhány napra, amíg itt vagyunk? Hisz ez csak egy karavánszeráj, csak éjszakára maradunk, holnap már indulunk is tovább.
Ne feledd, csak az a fontos, amit magaddal vihetsz, amikor elhagyod a tested. Ez azt jelenti, hogy a meditáció kivételével semmi más nem fontos. A tudatosság kivételével semmi sem fontos, mert a halálban csak a tudatosság õrizhetõ meg. Minden mást elragad a halál, mert minden mást kívülről kaptál. Belülről csak a tudat fakadhat, így azt senki el nem veheti. De a tudatosság árnyalatai – az együttérzés, a szeretet – megmaradnak, hisz ezek a tudatosság legbelső, valódi összetevői

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése